Afscheid nemen van een lesklant

Afscheid nemen van een lesklant

Als startend instructeur ben je (waarschijnlijk) blij met elke nieuwe lesklant die je krijgt. Je voelt je vereerd dat iemand jou goed genoeg vind om les bij te nemen en je bent natuurlijk blij om je klantenbestand te kunnen opbouwen. Maar op een gegeven moment kan het voorkomen dat je aanvragen voor lessen krijgt van mensen die je liever niet les wilt geven of misschien heb je zelfs op dit moment een lesklant waar je eigenlijk vanaf wilt. Hoe ga je hiermee om?

Eigen stijl

Als instructeur ontwikkel je je eigen stijl van lesgeven. Dit zal een stijl zijn die past bij jouw manier van rijden en bij jou als persoon. Als je een directe manier van communiceren hebt zal dit ook in je lessen naar voren komen: je zal gemaakte fouten vrij duidelijk benoemen, wat op sommige mensen misschien als bot of (te) streng over komt. Als je zelf een (zeer) fanatieke wedstrijdruiter bent zal je waarschijnlijk ook fanatiek zijn in je lesgeven en zal je je lesklanten graag motiveren om elke keer weer het onderste uit de kan te halen. Deze voorbeelden hebben te maken met je persoonlijkheid en je persoonlijke voorkeuren en zijn een belangrijk onderdeel van jouw manier van lesgeven. Dit zou je tijdens het lesgeven wel iets kunnen doseren, maar helemaal veranderen kan niet, of is in ieder geval niet aan te raden omdat je er op de lange termijn niet gelukkig van wordt.

Proefles

Jouw (potentiële) lesklanten moeten wel passen bij jou als persoon en bij jouw opvattingen als ruiter. Het is belangrijk om hier eerlijk over te zijn, zowel naar je lesklant als naar jezelf. Als je weet dat iemand niet bij jouw stijl past kun je dit het beste meteen aangeven. Wat ik graag doe is eerst 1 of enkele proeflessen afspreken voordat je gezamenlijk besluit om door te gaan en een langer trainingstraject in te gaan. In de proefles komt je lesklant erachter wat jouw communicatiestijl is en wat jouw opvatting over het paardrijden zijn. Als het niet klikt, bijvoorbeeld omdat je te streng bent of omdat je totaal anders denkt over paardrijden wat echt niet aansluit bij de ideeën van de ruiter zelf, moet je eerlijk naar elkaar zijn en niet een langdurig trainingstraject ingaan. Ook als jij zelf tijdens de proeflessen merkt dat de ruiter iets heel anders wilt dan jij als instructeur moet je op een nette manier afscheid nemen. Er zijn zoveel instructeurs beschikbaar dat je lesklant zeker wel een andere, betere passende instructeur kan vinden. Misschien kun je zelf een collega-instructeur aanraden waarvan je weet dat deze veel beter bij de ruiter past!

Afscheid nemen

Wat doe je als je een lesklant hebt waar je niet mee verder wilt?
Een lastige vraag. Soms geef je iemand al lange tijd les, maar merk je dat het niet zo goed meer past. Dit kan allerlei redenen hebben: de ruiter komt in een andere fase waardoor hij of zij fanatieker of juist veel minder fanatiek wordt, de ruiter heeft een nieuw paard waar jij als instructeur moeite mee hebt of waar jouw stijl gewoon niet bij past (Dit kan, wees eerlijk naar jezelf en naar het paard!) of je merk dat jij en je lesklant professioneel gezien uit elkaar groeien. De tip in dit geval: Ga het gesprek aan. Vraag je lesklant wat hij de laatste tijd vind van de lessen. Merkt hij ook dat …? (Het niet meer past/de communicatie minder goed verloopt/het paard niet gelukkig wordt van jouw opvattingen). Als jij zelf zo’n gevoel hebt heeft je lesklant dat vaak des te meer. Door eerlijk te zijn komen jij, je lesklant en het paard tot de best passende oplossing. Als je dan afscheid neemt: laat je lesklant niet aan zijn lot over! Ga samen op zoek naar een andere, geschikte, instructeur zodat jullie de samenwerking goed afsluiten.

Heb jij weleens afscheid genomen van een lesklant?