Instructieset paardrijden

Instructieset paardrijden

Het gebruik van een instructieset in de rijbaan heeft de afgelopen jaren een vlucht genomen. Vroeger hoorde je elke instructeur of instructrice de hele baan door “schreeuwen” maar tegenwoordig wordt er steeds vaker een instructieset gebruikt. Het gebruik hiervan heeft grote voordelen, maar ook als je niet de beschikbaarheid over een instructieset hebt kun je ervoor zorgen dat je verstaanbaar bent en geen stemproblemen krijgt.

Paardrij instructieset

Wat is een instructieset voor het paardrijden eigenlijk? Een instructieset bestaat uit een zender voor de instructeur en een ontvanger voor de ruiter. De instructeur heeft een microfoontje en de ruiter of amazone heeft een oortje, en misschien ook een microfoontje. Een instructieset zorgt ervoor dat je als instructeur niet de hele rijbaan door hoeft te roepen, maar dat je op normaal volume in het microfoontje kunt praten, en dat de ruiter jou gewoon kan verstaan. Dit is vooral prettig als je buiten lesgeeft in verschillende weersomstandigheden, als je veel lessen geeft of als je last van stemproblemen hebt. Ook op wedstrijd kan het weleens handig zijn om een instructieset te gebruiken, omdat de instructeur dan aanwijzingen kan geven zonder dat de andere ruiters op het losrijterrein daar last van hebben.

Beste instructieset paardrijden

Er zijn verschillende instructiesets op de markt van verschillende merken. De meest bekende merken zijn bijvoorbeeld Whis, EquiTeacher en Ceecoach maar er zijn ook onbekende merken die prima functioneren. Als je van plan bent om een instructieset aan te schaffen is het belangrijk om je te bedenken wat de eisen zijn die je eraan stelt. Wil je bijvoorbeeld alleen in een rijbaan les kunnen geven? Of wil je ook op grotere terreinen les kunnen geven? In dat laatste geval heb je namelijk een set nodig die een groter bereik heeft. Geef je les aan slechts één combinatie of geef je ook meerdere combinaties tegelijk les? In dat geval heb je namelijk meerdere ontvangers nodig, terwijl je dat voor een privéles niet hebt.

Draadloos of terugpraatfunctie?

Een andere belangrijke keuze die je moet maken voordat je een instructieset aanschaft is of je een ontvanger met een terugpraatfunctie wilt. Een basis instructieset heeft geen terugpraatfunctie. Dat wil zeggen dat de ruiter alleen een oortje heeft en kan luisteren naar wat jij zegt, maar dat hij of zij geen antwoord kan geven door de instructieset. Als je wel wilt kunnen overleggen, of andere redenen hebt om de ruiter terug te laten praten, heb je een instructieset met terugpraatfunctie nodig. Dan moeten beide zenders ook kunnen ontvangen en dan moeten zowel de instructeur als de ruiter een oortje en een microfoontje hebben. Ook is het belangrijk om na te denken over een draadloze of niet-draadloze set. Bij een draadloze set werkt de zender met een bluetooth of ander soort draadloze verbinding. Dit is heel praktisch omdat er geen draad tussen de zender of ontvanger en het oortje zit. Daardoor is de set ook makkelijk af te halen, ideaal voor bijvoorbeeld op wedstrijd. Een niet-draadloze set heeft wel een draad tussen de ontvanger en het oortje lopen. Deze is lastiger om en af te doen, en soms zit het draadje in de weg. Maar deze sets staan erom bekend wel goed geluid te hebben en minder snel last van ruis te hebben. Tot slot vind je misschien de uitstraling van de set belangrijk. Zo kun je kiezen voor een hele sobere zender en microfoon, maar je kunt ook kiezen voor een luxere uitvoering in verschillende kleuren.

Werken aan je stemgebruik

Vaak zijn stemproblemen de reden voor de aanschaf van een instructieset of heb je misschien als instructeur te weinig volume. Dit is allemaal te trainen! Voor duurzaam stemgebruik is het als instructeur belangrijk om goed voor je stem te zorgen, ook wanneer je wel een instructieset gebruikt. Een aantal tips voor goed stemgebruik als paardensportinstructeur zijn: niet fluisteren of hoesten, hiermee overbelast je je stembanden. Zorg ervoor dat je rechtop staat, stabiel op beide voeten en probeer niet te schreeuwen als je luider wilt praten, maar praat vanuit een buikademhaling.

Wil jij meer tips krijgen en werken aan goed en duurzaam stemgebruik als instructeur? Dan is deelname aan de online training: Stemwerk voor instructeurs leuk! Meer informatie over deze training vind je op de trainingen pagina.