KNHS Licentiepunten

KNHS Licentiepunten

Als paardensportinstructeur is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen en technieken in de paardensport, en om jezelf constant te blijven ontwikkelen in de sector. Om deze reden heeft de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) een systeem van licentiepunten opgezet voor instructeurs. Maar wat zijn deze licentiepunten precies en waarom zijn ze belangrijk voor jou als instructeur?

Wat zijn Licentiepunten KNHS?

Licentiepunten zijn punten die je als instructeur kunt verdienen door deel te nemen aan bijscholingsactiviteiten die zijn goedgekeurd door de KNHS. Deze activiteiten kunnen variëren van clinics en workshops tot uitgebreidere opleidingen en andere evenementen. Voor elke activiteit die je voltooit, verdien je een bepaald aantal licentiepunten. Elke instructeur moet aan het einde van de licentieperiode hebben voldaan aan de gestelde eis. Voor de huidige licentieperiode, die loopt van 1-1-2022 tot en met 31-12-2023 moet je 100 licentiepunten verzameld hebben.

Maar waarom zijn deze licentiepunten zo belangrijk? Je kunt hiermee aantonen dat je jezelf blijft bijscholen om up-to-date te blijven met de ontwikkelingen in de paardensportsector. Hierdoor laat je zien dat je je beroep als instructeur serieus neemt en weten jouw lesklanten dat je blijft investeren in jouw eigen ontwikkeling en kennis en kunde. Bovendien zijn licentiepunten een vereiste voor het behouden van de KNHS instructeurslicentie.

Wat is ORUN instructeur?

Een belangrijke certificering in de paardensport is die van ORUN instructeur. ORUN staat voor de onafhankelijke stichting Opleiding Ruiterfederatie Nederland en is eigenlijk de beroepsorganisatie voor instructeurs in Nederland. ORUN instructeurs zijn getraind om les te geven op verschillende niveaus en disciplines in de paardensport. Momenteel hebben de meeste paardensportinstructeurs in Nederland hun diploma via de ORUN gehaald.

Om ORUN instructeur te worden, moet je een opleidingstraject volgen dat is goedgekeurd door de KNHS. Dit traject omvat zowel praktische als theoretische training en wordt afgesloten met examens.

KNHS bijscholing

Als instructeur is het belangrijk om voortdurend te blijven leren en groeien in je vakgebied. De KNHS biedt een breed scala aan bijscholingsmogelijkheden die kunnen helpen om je vaardigheden en kennis te verbeteren. Deze bijscholingsactiviteiten zijn goedgekeurd door de KNHS en leveren licentiepunten op.

EquiWorks biedt ook een aantal door de KNHS goedgekeurde bijscholingen aan. Dit zijn (online) trainingen en cursussen waarin je je als instructeur kunt laten bijscholen op bepaalde onderwerpen. Deze trainingen zijn toegankelijk voor iedereen, maar KNHS instructeurs hebben nog eens het voordeel dat ze er de verplichte licentiepunten mee kunnen behalen. Het actuele overzicht van de EquiWorks bijscholingen vind je op de Trainingen pagina, waarop je direct bij elke training ziet of je er licentiepunten mee kunt verdienen. Populaire trainingen waarin je licentiepunten kunt behalen zijn onder andere Succesvol Zelfstandig Instructeur, Stemwerk voor Instructeurs en Beter Leren Lesgeven; didactiek voor paardensportinstructeurs.

KNHS Instructeurslicentie

Licentiepunten zijn voor instructeurs een goede manier om te kunnen laten zien dat ze zich blijven bijscholen in hun vakgebied. Een HI-licentie kost €20 voor twee jaar. De licentie is niet verplicht, maar zorgt er wel voor dat je in het register blijft staan. Het instructeursdiploma is hier de startkwalificatie, maar met de licentie wordt de kwaliteit van instructeurs bewaakt en daarmee ook de kwaliteit van het sportaanbod. Als je bent geslaagd voor de instructeursopleiding krijg je de licentie gelijk met het diploma. Als je nog geen licentie, maar wel een erkend instructeursdiploma hebt, kun je de licentie aanvragen bij de KNHS. Een instructeurslicentie heeft een geldigheid van twee kalenderjaren, en je kunt de licentie verlengen door binnen die periode voldoende licentiepunten te halen. Je krijgt de punten door deel te nemen aan bijscholingen die geschikt zijn voor jouw type licentie.

Alle bijscholingen die zijn geaccrediteerd door de KNHS kun je vinden in de Opleidingen & Evenementenkalender in MijnKNHS. Via die weg kun je je ook inschrijven.

Heb je een vraag over de goedgekeurde bijscholingen georganiseerd door EquiWorks? Neem dan contact met ons op!