Online paardrijles

Paardrijden is een hele praktische en actieve sport. Veel mensen beginnen met paardrijden omdat ze heel veel van paarden houden, graag werken met paarden en in de buitenlucht actief bezig willen zijn. Paardrijden is niet makkelijk om te leren, je hebt vaak jaren paardrijlessen en training nodig om het een beetje onder de knie te krijgen. Toch zie je steeds meer online paardrijlessen aangeboden worden. Maar paardrijden kun je toch helemaal niet online leren? Of wel..?

Online paardrijinstructie

Online paardrijden of paardrijden via internet is natuurlijk helemaal niet mogelijk. Om te leren paardrijden (en om juist van de leuke dingen van het paardrijden te kunnen genieten) moet je het in de praktijk leren. Toch zijn er de laatste jaren steeds meer vormen gekomen van online paardrijinstructie of paardrijles of afstand. Door de lockdowns in de corona-periode mochten er een tijdje (bijna) geen lessen meer gegeven worden. Om toch bij te kunnen leren en jezelf te kunnen ontwikkelen in het paardrijden zijn er in die tijd een groot aantal paardensportinstructeurs begonnen met het geven van online paardrijles. Niet als vervanging van een normale paardrijles, maar om een bepaalde periode van niet kunnen lessen in real-life te kunnen overbruggen. Gelukkig kunnen we inmiddels ook weer een échte paardrijles volgen, maar de online trainingen zijn blijven bestaan en hebben zich ontwikkeld tot een mooie aanvulling op een echte paardrijles.

E-learning paardrijden

Inmiddels zijn er meerdere online initiatieven te vinden waar je een stukje van het paardrijden online kunt leren. Natuurlijk, het echte gevoel van het paardrijden leer je niet vanachter je computer of laptop, maar er zijn veel onderwerpen binnen de paardensport die je wél online kunt leren. Zo kun je bijvoorbeeld e-learnings volgen over het gedrag van het paard, of over paardenvoeding. Maar er zijn ook trainingen over dressuuroefeningen, grondwerk, harnachement of het kopen van je eerste eigen paard. Je kunt zelfs denken aan een paardrijles op afstand door het insturen van een video naar één van je favoriete instructeurs.

Online ruitertraining

Niet alleen trainingen specifiek gericht op het paardrijden kun je online vinden, maar ook online ruitertrainingen. Er zijn heel veel vaardigheden die een ruiter moet hebben die je online kunt aanleren. Ook bepaalde kennis kun je makkelijk online opdoen, naast je (wekelijkse) paardrijles. Zo moet je als ruiter bijvoorbeeld een goede balans en een goede houding en zit hebben, maar moet je ook kennis hebben van het gedrag van het paard, voeding, spijvertering, biomechanica, wedstrijdreglementen, beenzettingen en rijtechnische handelingen. Ondanks dat je een hoop kennis in de praktijk opdoet kun je ook een groot deel van deze onderwerpen leren door je te verdiepen in de theorie, bijvoorbeeld door het lezen van een boek of het volgen van een online ruitertraining.

Kun je paardrijden online leren?

Wij denken dan ook dat je paardrijden zelf niet online kunt leren, maar dat er wel enorm veel kennis om het paardrijden heen is wat je wél online kunt leren! Vooral de combinatie van online trainingen met echte paardrijlessen zorgt ervoor dat je jezelf als ruiter enorm positief kunt ontwikkelen.

Ben jij geïnteresseerd in een online paardrijles, e-learning paardrijden of online ruitertraining? Neem dan een kijkje bij ons aanbod!