Paardrijles geven aan kinderen

Paardrijles geven aan kinderen

Paardrijles geven aan kinderen wordt vaak gezien als opstapje voor beginnende instructeurs omdat het nog niet zo moeilijk is. Instructeurs met meer ervaring gaan na een aantal jaar misschien lesgeven aan volwassenen of fanatieke wedstrijdruiters. Maar het lesgeven aan kinderen is niet zo makkelijk als misschien gedacht wordt. Ok, je hebt zelf niet per se ervaring nodig op het hoogste niveau, maar didactisch gezien is paardrijles geven aan kinderen misschien wel moeilijker dan aan volwassenen. Je moet communicatief heel erg vaardig zijn om instructies aan kinderen op de juiste manier te geven. Je moet kunnen omgaan met kinderen die druk zijn of die juist heel verlegen zijn. Sommige kinderen durven alles maar anderen zijn juist bang en hebben het nodig dat hun instructeur of instructrice ze de kracht geeft om door te gaan. Het lesgeven aan kinderen is een vak en daar moet je voldoende specialistische kennis voor hebben.

Welke eigenschappen moet je als instructeur hebben om goed paardrijles te kunnen geven aan kinderen?

Respect en plezier tijdens de paardrijlessen

De belangrijkste doelen in de paardrijlessen voor kinderen zijn dat de kinderen leren respectvol met paarden en pony’s om te gaan en daar plezier bij hebben. Als je dit constant voor ogen houdt tijdens het geven van instructies haal je het meeste rendement uit de paardrijlessen.

Interesse, belangstelling en humor

Om kinderen plezier te laten hebben in de lessen moet je je goed in kunnen leven in het kind. Toon interesse en belangstelling en toon begrip voor de gevoelens van het kind. Als je dit kan combineren met een (flinke) dosis humor zullen de kinderen altijd vrolijk van het paard af komen!

Positieve benadering bij het paardrijles geven aan een kind

Een positieve benadering in het lesgeven is altijd goed, en zeker bij kinderen kan je hiermee grote successen boeken. Probeer je aanwijzingen positief te maken waarbij je verteld wat het kind goed heeft gedaan en hoe het de volgende keer nog beter kan. Probeer in je instructies het woordje “niet” te vermijden of ik elk geval zo min mogelijk te gebruiken.

Stimuleer doorzettingsvermogen

Stel tijdens je lessen reële verwachtingen waardoor een kind wel wat heeft om aan te werken, maar wat wel in de nabije toekomst behaald kan worden. Hierdoor kun je het kind duidelijke stappen in de ontwikkeling laten maken. Zorg ervoor dat je tussentijds het doorzettingsvermogen benoemd en stimuleert.

En tot slot: geef het goede voorbeeld!

Kinderen zien en horen alles, vooral de dingen die ze eigenlijk niet mogen zien of horen. Geef dus te allen tijde het goede voorbeeld! Dit doe je als je zelf aan het rijden bent, maar ook in de omgang met paarden en pony’s en andere lesklanten.

Wil je meer informatie en tips over paardrijles geven aan kinderen? Download het GRATIS e-book Paardrijles geven aan kinderen via de website!