Samen

Samen. Een woord wat zo belangrijk is in de paardensport. Paardensport draait natuurlijk om samenwerking. Zonder de band tussen mens en paard zou de paardensport niet bestaan. De samenwerking begint al bij de omgang met je paard. Je stelt constant vragen aan je paard waarop hij antwoord kan geven, en het doel van jouw vragen is altijd dat je paard met je samen wil werken. Wil je met me meelopen naar stal? Wil je met me meelopen naar de poetsplaats? Wil je je voet geven zodat ik je hoeven uit kan krabben?


Samenwerking staat centraal in onze fantastische sport.

Samenwerken in een driehoek

Naast de samenwerking met je paard is er natuurlijk ook de samenwerking met je instructeur. Niet alleen de samenwerking tussen ruiter en instructeur, maar de samenwerking is een driehoeksverhouding: Paard, ruiter en instructeur. Een lastige, want in een driehoeksverhouding is er vaak iemand die zich achtergesteld voelt en het idee krijgt dat zijn wensen en behoeften achtergesteld zijn. Een goede ruiter en een goede instructeur zorgen ervoor dat het paard in ieder geval niet degene is waarvan zijn wensen en behoeften worden achtergesteld. De sport draait om het paard en omdat het paard minder goed voor zijn eigen belangen op kan komen moeten wij dat doen. Wat heeft het paard nodig? Wat zijn zijn behoeften? Tijdens het rijden en lesgeven is het makkelijk om de wensen van de ruiter voorop te stellen: Wat wil je vandaag bereiken met je paard en welk wedstrijdniveau is (bijvoorbeeld) je doel? Maar terwijl je probeert te werken aan de doelen van de ruiter moet je altijd kijken naar de wensen en behoeften van het paard. Gelukkig doen veel ruiters en instructeurs dat. Om me heen zie ik zo veel goede voorbeelden van mensen die hun paard voorop zetten, en daarna pas hun eigen wensen.

De wensen en behoeften van het paard

Denk jij hier ook aan als je aan het trainen bent? Als ruiter of als instructeur? Kijk jij tijdens het werken aan je eigen dromen ook naar de behoeften van je paard?