Waarom ben jij instructeur geworden?

Waarom ben jij instructeur geworden?

Veel professionele en semiprofessionele ruiters geven les. Ook steeds meer amateurruiters halen hun lesbevoegdheid om een aantal lessen te kunnen geven. Maar waarom haal je eigenlijk je lesbevoegdheid? Volg je de opleiding om je kennis te verdiepen of wil je er ook echt iets mee gaan doen? En wil je dan hobbymatig les gaan geven of er misschien wel (deels) je beroep van maken?

Lesgeven lijkt voor veel ruiters een vanzelfsprekendheid, vaak ook met de reden dat je dan wat kunt bijverdienen met het uitoefenen van (het verlengde van..) je hobby. Maar lesgeven is niet voor iedereen weggelegd! Je hebt niet alleen kennis nodig van het paard en gevoel voor het paardrijden, maar je moet ook belangrijke didactische vaardigheden hebben. Je moet je kunnen inleven in de ruiters en hun problemen (op of naast het paard!) en moet je uitleg proberen te baseren op het referentiekader van de ruiter of amazone.

Passie en kennis overdragen

Als het goed is ben je instructeur geworden met een reden. Je hebt een hele berg passie voor het paard en het paardrijden, maar ook het overdragen van kennis is iets wat je erg graag doet en waar je je in wilt blijven ontwikkelen. Als (beginnende) instructeur is het soms verleidelijk om elke nieuwe lesklant aan te nemen. Je wilt tenslotte een klantenkring opbouwen die groot genoeg is om te voorzien in het inkomen wat jij wilt verdienen. Bedenk wel bij elke nieuwe klant die je aanneemt of dit jouw ideale klant is die past bij jouw kwaliteiten. Waar ligt jouw passie? Wil je graag fanatieke wedstrijdruiters begeleiden? Of vind je het leuker om een recreatieruiter les te geven die vooral plezier en gezelligheid wilt tijdens de lessen?

Doe waar je goed in bent en wat je leuk vindt! Ga geen kinderen lesgeven als dat helemaal niet bij je past en ga geen wedstrijdruiters lesgeven als je daar niet gelukkig van wordt.

In ieder beroep  (of eigenlijk in het hele leven) is het belangrijk dat je de dingen doet je die leuk vindt en die goed bij je passen. Daarom ga je lesgeven als je daar echt plezier in hebt en kies je de lesklanten die je leuk vind!Waarom ben jij instructeur geworden?

*Wil je meer weten over het vinden van je passie en het overdragen van kennis als instructeur? Op 1 maart start de online training Succesvol Zelfstandig Instructeur! Hou ons in de gaten op social media of schrijf je in voor de nieuwsbrief!