Een kijkje in de spiegel…

 Ieder paard heeft zijn eigen karakter. Regelmatig hoor je op stal dat er bepaalde karakters toebedeeld worden aan paarden. Het ene paard is zo lief, de ander is grappig, weer één is chagrijnig en de laatste is zelfs vals.
Met name deze “chagrijnige” en “valse” paarden worden (vooral op maneges) nogal eens gemeden. Paardrijden blijft voor de meeste van ons natuurlijk een hobby en je wilt niet voor je plezier omgaan met een vals paard, vooral niet als je ook nog het risico loopt om gebeten of getrapt te worden.

Heb je er weleens bij stilgestaan waarom paarden zich uiten op de manier dat ze doen?
Paarden staan erom bekend dat ze functioneren als een spiegel; ze reageren op jou en zullen daarop ‘gepast’ gedrag vertonen.

Een angstig paard kun je daarom het beste met rust benaderen en ook een zogenaamd vals paard wordt niet beter van “hou op!” en “doe normaal!” te roepen.

Er is een gezegde: “Behandel een ander zoals je zelf behandeld wenst te worden” en dit geldt ook voor de omgang met paarden.

Bedenk dus goed wat voor indruk je zelf maakt voordat je beschuldigend wijst naar die ene chagrijnige, valse, bijtende merrie…..