Waarom veel instructeurs niet kunnen leven van het lesgeven

Waarom veel instructeurs niet kunnen leven van het lesgeven

Vaak begint een instructeur met lesgeven vanuit een hobby. Je vind paardrijden leuk, bent hier inmiddels al behoorlijk goed in geworden en je wilt eigenlijk proberen om je geld te verdienen in de paarden. Paarden trainen of uitbrengen op wedstrijd is misschien niet voor iedereen weggelegd of geeft je onvoldoende werk om een werkweek mee te vullen, maar lesgeven lijkt voor velen een logische stap.

Toch lukt het veel instructeurs niet om te kunnen leven van dit beroep. Veel instructeurs blijven lesgeven naast een andere baan of moeten 50 tot 60 uur in de week werken om voldoende inkomen binnen te krijgen. Het nadeel wat veel instructeurs ervaren is dat ze een beetje in de hobbysfeer blijven hangen. Je begon zwart les te geven dus je stak die paar tientjes in eerste instantie gewoon zo in je zak. Een leuk extraatje! Als je alleen de stap besluit te maken naar écht ondernemen, écht lesgeven als beroep, kom je erachter dat die paar tientjes niet genoeg zijn. Of dat die paar lesklantjes op een dag ervoor zorgen dat je aan het einde van de maand altijd nét niet uitkomt (of helemaal niet uitkomt).

Daarnaast zijn er veel instructeurs die niet verzekerd zijn en geen pensioen hebben. Uiteindelijk moet je dan toch concluderen dat het lesgeven als zelfstandig ondernemer erg moeilijk is, en gaan veel instructeurs toch weer terug in loondienst (al dan niet als instructeur) en houden ze het lesgeven er lekker bij als hobby.

Helaas houdt deze manier van werken het probleem in stand. Als er veel instructeurs zwart blijven bijverdienen naast een andere baan dan is het voor instructeurs die als zelfstandig ondernemer werken moeilijk om een goed uurtarief te rekenen. Het gevolg is dat prijzen laag blijven, of dat de concurrentie voor instructeurs die gezonde tarieven rekenen oneerlijk hoog blijft.


Hoe kan het dan dat lesgeven als hobby heel leuk verdient, maar dat lesgeven als ondernemer juist zo moeilijk lijkt te zijn?

Als ondernemer heb je financieel gezien veel meer verplichtingen. Zwart geld kun je zo in je zak steken maar als ondernemer moet je onder andere belastingen betalen. Zo begint het al bij de btw. De meeste instructeurs moeten 21% btw over hun lessen rekenen en dus afdragen aan de belastingdienst. Daardoor worden jouw lessen voor de klant dus al duurder dan een les van een instructeur die het erbij doet als hobby. Vervolgens moet je over het bedrag wat je overhoudt inkomstenbelasting betalen, wat je natuurlijk ook niet hebt bij zwart verdiend geld. Maar helaas ben je er dan als ondernemer nog steeds niet! Je hebt waarschijnlijk kosten voor vervoer, misschien kosten voor reclame of een website, en daarnaast is het ook heel verstandig om jezelf te verzekeren én om een pensioen op te bouwen. Al deze kostenposten zorgen ervoor dat 20 euro voor een lesje, wat veel hobbymatige instructeurs vragen, écht onvoldoende is voor een zelfstandig ondernemer die ingeschreven staat bij de KvK en netjes een volledige administratie bijhoudt en belasting betaalt.


Hoe kun je dan als zelfstandig ondernemend instructeur wél voldoende inkomen genereren?

Het begint al met: niet meegaan in de veel te lage prijzen van hobby instructeurs. Dat kan echt niet en op de lange termijn kom je erachter dat je daar écht niet van kan leven.

Maar wat doe je wel?

Begin eens met uit te denken en op te schrijven wat jou als instructeur uniek maakt. Waarom komen lesklanten bij jou? Waar kun jij nou écht goed mee helpen? Zet jezelf als specialist in de markt. Misschien ben je heel goed met angstige ruiters omdat je heel veel kennis van sportpsychologie hebt. Misschien rijdt jij op wedstrijden altijd de hoogste punten omdat je heel punctueel bent en is dit jouw specialisatie. Misschien heb jij heel veel ervaring met zogenaamde probleempaarden en kun je mensen hier heel erg goed mee helpen. Wat het ook is, hoe groot of hoe klein het ook lijkt, bedenk eens waar jij echt goed in bent en waar jij bekend om staat (of wilt staan) bij je lesklanten.


Door te laten zien waarin jij gespecialiseerd bent en waar jij dus ontzettend goed in bent voeg je meer waarde toe aan je lessen. Potentiële lesklanten weten voor welke problemen ze bij jou terecht kunnen en waarom ze jou meer moeten betalen dan een hobby instructeur.

Wil jij hier hulp bij?

In maart 2024 start er weer een nieuwe editie van de Instructeurs Academy. Het thema is nu Succesvol 2024; waarin ik instructeurs help met succesvoller ondernemen door onder andere te gaan werken aan het definiëren van jouw specialisme, het benoemen van jouw ideale klant, het vaststellen van gezonde tarieven en het opstellen van een actieplan.

Heb je interesse in dit traject? Hier vind je meer informatie over de Instructeurs Academy.

Wil je eerst meedoen met een leuke challenge waarin we deze thema’s kort gezamenlijk aanpakken? Meld je dan aan voor de Instructeurs Challenge! (start 1 februari).