Hobby of beroep?

Hobby of beroep?

De paardensportsector is één van de sectoren waarin nog relatief veel zwart geld in omloop is. Zo worden er regelmatig paarden “zwart” verkocht en zijn er veel instructeurs die “zwart” lesgeven. Zwart werken betekent dat je je werkzaamheden niet opgeeft bij de belastingdienst en dat je hier dus geen belasting over betaalt. Het grote voordeel van zwart werken is dat je meer geld voor jezelf overhoudt. Omdat je geen btw en geen inkomstenbelasting afdraagt over zwart geld hou je meer over en verdien je dus eigenlijk meer geld.

Nadelen aan zwart werken

Er zitten echter ook nadelen aan zwart werken. Zo is zwart werken illegaal. Dit betekent dat als de belastingdienst erachter komt je een flinke boete kunt verwachten. Een ander nadeel is dat je over zwart werk geen vakantiegeld en geen pensioen opbouwt, en dat zwart werk niet verzekerd is. En als je als zelfstandig ondernemer zwart werkt kun je moeite hebben met het afsluiten van een lening zoals bijvoorbeeld een hypotheek. Omdat je namelijk niet al je inkomsten opgeeft lijkt het alsof jouw werkelijke inkomen lager is en krijg je ook een lagere of zelfs helemaal geen lening.

Oneerlijke concurrentie

Omdat er nog behoorlijk wat instructeurs zwart werken is er sprake van oneerlijke concurrentie. Instructeurs die wél al hun inkomsten opgeven bij de belastingdienst houden minder over van hun lesgeld dan instructeurs die niet al hun inkomsten opgeven. Daardoor kunnen zwart werkende instructeurs lagere prijzen vragen, en hebben de wit werkende instructeurs het gevoel dat ze hun prijzen ook laag moeten houden omdat ze anders voor de klant te duur worden. Omdat een wit werkende instructeur nog btw, inkomstenbelasting en eventueel verzekeringen moet betalen van zijn lesgeld houdt hij dus écht minder geld over.

Uurtarief paardensportinstructeurs

Vorig jaar heb ik een enquête uitgezet onder zelfstandig werkende paardensportinstructeurs over hun uurtarief. Het was schrikbarend om te zien dat er best wel wat instructeurs waren die op een uurtarief van 20 tot 30 euro inclusief btw zaten! Zo’n 75% van alle respondenten zat op een uurtarief onder de 50 euro, inclusief btw. Zonder btw kom je dan uit op een uurtarief van maximaal 41 euro wat voor een zelfstandig ondernemer echt heel erg weinig is. Van dat geld moet je namelijk heel veel dingen betalen: Onder andere verzekeringen, vakantie, pensioen, telefoonkosten, eventueel huisvestingskosten, vervoerskosten, eventueel reclamekosten, administratiekosten en natuurlijk de inkomstenbelasting.  Wat je dan voor jezelf overhoudt is echt niet veel!

Beroep of uit de hand gelopen hobby?

Je ziet dan ook veel instructeurs die veel uren maken of op de meeste onmogelijke tijden ook lesgeven omdat ze het geld nou eenmaal nodig hebben. Je kunt je bij het inkomen van verschillende instructeurs afvragen of ze eigenlijk wel een beroep uitoefenen of dat het lesgeven gewoon een uit de hand gelopen hobby is.

Ondernemer voor de inkomstenbelasting

Ook de belastingdienst denkt er zo over. Er zijn een aantal criteria waaraan je moet voldoen om als ondernemer gezien te worden door de belastingdienst. Eén daarvan is dat je winst moet maken. Als je winst heel klein is, is er volgens de belastingdienst geen sprak van een onderneming. Ook als je erg veel tijd aan een activiteit besteedt zonder dat dat rendement oplevert is er meestal geen sprake van een onderneming.

In de eerste jaren dat je werkt als zelfstandig ondernemer is de belastingdienst hier nog vrij soepel mee, maar op een gegeven moment moet je toch wel een reële winst maken om als ondernemer gezien te worden. Er zitten weer een aantal belastingvoordelen aan om gezien te worden als ondernemer, dus dit is wel iets wat je echt wilt als je volledig als zzp’er werkzaam bent.

En daarnaast: waarom zou je genoegen nemen met minimumloon of zelfs minder? Als je begin 20 bent en je start net met werken is het vast wel voldoende voor je, maar als kundige instructeur met ervaring verwacht je toch ook gewoon dat jouw lesklanten jou betalen naar waarde? Dat je ook eens lekker luxe op vakantie kunt? Of dat je een mooie spaarpot voor je pensioen kunt opbouwen?

Veel instructeurs zijn er wellicht niet vaak mee bezig en zijn blij dat ze hun geld kunnen verdienen met werken in de paarden, maar kijk eens kritisch naar jouw inkomsten! Verdien je wel genoeg? En zo nee; hoe kun je dit veranderen? Meer uren werken is meestal niet de oplossing, aangezien er in de paardensport al meer uren dan gemiddeld worden gedraaid. Vaak zit de oplossing hem in het verhogen van je tarieven. 20 euro voor een les is echt veel te weinig!

Wat wil je verdienen?

Schrijf eens op wat je graag maandelijks wilt verdienen. Je begint met de vaste lasten zoals je huur/hypotheek, zorgverzekering, autokosten etc. Vervolgens schrijf je op wat je daarbij nodig hebt voor zaken zoals vakantie, kleding, je paard en andere extra’s. Dit bij elkaar opgeteld is wat je netto wilt verdienen per maand, dus na aftrek van de belastingen!

Hier tel je de bedragen voor belastingen, verzekeringen en pensioen bij op. Vervolgens kun je dit delen over het aantal declarabele uren wat je per maand wilt maken, dus hoeveel lesuren je echt hebt per maand. En vergeet de btw er niet bij op te tellen! Nu kom je uit op het uurtarief wat je zou moeten rekenen om een gezonde onderneming te runnen….

En….? Komt het overeen met het uurtarief wat je op dit moment rekent?


Wil je meer hulp bij het vaststellen van jouw uurtarief en andere financiële zaken waar je als zelfstandig ondernemer aan moet denken? In de online training Succesvol Zelfstandig Instructeur leer je hier meer over!