Paardrijden, geen sport?!

We hebben het allemaal wel eens gehoord: “Paardrijden? Dat is toch geen sport!?”
Mensen die zo’n uitspraak doen hebben het idee dat het paard alles doet, de ruiter zit er alleen maar op te zitten.
Wij ruiters en amazones weten natuurlijk allemaal dat paardrijden wel een sport is. Je moet zelf in een goede conditie zijn om een uur rijden vol te kunnen houden en tijdens het rijden worden alle spiergroepen getraind. Ook na het rijden kan je echt wel het gevoel hebben dat je gesport hebt.

Alleen, hoe leggen we dit uit aan buitenstaanders? Ze geloven ons toch niet, toch…?

Afgelopen maand kreeg ik een Samsung Gear Fit cadeau bij een nieuwe telefoon. Hartstikke leuk dacht ik, vooral om tijdens hardlopen te gebruiken zodat ik niet steeds die grote telefoon om mijn arm hoef mee te dragen. Als bijkomstigheid ben ik de Gear Fit ook gaan dragen tijdens het paardrijden, omdat ik zelf wel eens benieuwd was naar mijn lichamelijke inspanning tijdens het rijden.

Het resultaat zie je in onderstaande afbeelding…

Foto Gear Fit

Wat zien we?

In de afbeelding zie je mijn hartslag afgezet tegen de tijd van de training. Tijdens een training van 52 minuten steeg mijn hartslag van ongeveer 70 bpm naar 180 bpm waarbij het gemiddelde 131 bpm was. De gear fit geeft aan dat ik tijdens die training ongeveer 383 kcal heb verbrand.

Het interessantst vind ik de hartslag: je ziet dat een deel van de training in de zone van gemiddelde intensiteit lag en dat 41% van de training gericht was op het verbeteren van mijn cardiopulmonaire functie oftewel: het verbeteren van mijn conditie en het sterker maken van de hartspier. Dat deel van de training wordt ook krachtige intensiteit genoemd.

Hieruit kan ik maar 1 conclusie trekken: Paardrijden is zeker weten een sport!!