Kenmerken en kwaliteiten van een goede instructeur

Kenmerken en kwaliteiten van een goede instructeur

Als je als ruiter op zoek bent naar een instructeur dan ga je vaak als eerste af op ervaring. Je zoekt iemand die een bepaald niveau gereden heeft en jou naar datzelfde niveau kan brengen. Maar dat iemand goed kan rijden wil nog niet zeggen dat diegene ook een goede instructeur is! Om goed les te kunnen geven moet je hele andere (aanvullende) kwaliteiten hebben dan alleen maar goed kunnen rijden.

De stap van ruiter naar instructeur

Voor veel succesvolle ruiters lijkt het een logische stap om naast het rijden ook les te gaan geven. Ze willen hun kennis en kunde overdragen aan minder ervaren ruiters en amazones zodat zij de kans krijgen zich te ontwikkelen naar een niveau waar hij of zij zelf al op presteert. Maar de stap van ruiter naar instructeur is niet vanzelfsprekend! Voor het lesgeven moet je bepaalde vaardigheden hebben of eigen maken die anders zijn dan voor het rijden.

Eigenschappen van een goede instructeur

Een goede instructeur heeft een aantal eigenschappen en vaardigheden die onmisbaar zijn. Naast de eigen ervaring in het rijden moet een instructeur een bepaalde vorm van leiderschap bezitten, zowel tegenover de ruiters als de paarden! Een klassieke definitie van leiderschap is: ‘het beïnvloeden van anderen om hen iets te laten doen wat ze uit zichzelf niet zouden doen.’ Deze definitie is misschien wat ouderwets en klinkt vrij hard. Zelf vind ik dat goed leiderschap zich kenmerkt door geduld hebben, rechtvaardig zijn en goed uit kunnen leggen.

Ook moet een instructeur een goede band kunnen opbouwen met zijn leerlingen. Meestal ga je als ruiter en instructeur een langdurige relatie aan en dat moet wel gebaseerd zijn op wederzijds respect en vertrouwen. Daarbij komt nog dat het fijn is voor ruiters als ze gaan lessen bij een instructeur die vriendelijk is en ook wat humor heeft.

Een realistisch zelfbeeld is belangrijk voor iedereen die met paarden werkt, maar voor instructeurs nog wel belangrijker. Je moet weten wat je kwaliteiten en je aandachtspunten zijn en je moet eerlijk kunnen zeggen wanneer je een bepaald probleem niet kunt oplossen of wanneer je simpelweg het antwoord op een vraag niet weet.

Wat vind jij nog meer belangrijke eigenschappen van een instructeur? Tag jouw favoriete instructeur en vertel waarom hij of zij zo goed is in zijn vak!