Samen deel 2

Samen deel 2

In mijn vorige blog schreef ik over de samenwerking tussen paard, ruiter en instructeur. Een soort driehoeksverhouding waarin het belang van samenwerken centraal staat en de behoeften van het paard altijd voorop gesteld moeten worden. Naast deze samenwerking vind ik een andere manier van samenwerken en samendoen heel belangrijk: het saamhorigheidsgevoel tussen paardensporters onderling.

Springwedstrijden

Toen ik, jaren geleden, nog fanatiek meedeed aan springwedstrijden ervaarde ik eigenlijk altijd dat fijne gevoel. Tijdens het losrijden klets je al wat met de andere ruiters en voordat je de ring in gaat krijg je van meerdere kanten succeswensen. Ook krijg je complimenten van andere ruiters als jouw rondje goed is gegaan. Ook herinner ik me een uitspraak van een andere ruiter: “Ik verlies graag van jou, als je beter rijd dan ik!”.

Dressuurwedstrijden

Tegenwoordig doe ik niet meer mee met springwedstrijden maar rijdt ik voornamelijk dressuur. Dressuur heeft een iets mindere reputatie wat saamhorigheid betreft omdat er toch weleens gezegd wordt dat de wedstrijden minder leuk en gezellig zijn en dat andere deelnemers je minder lijken te gunnen. Ik heb dit weleens meegemaakt maar zie, gelukkig, vaak genoeg het tegendeel! Mijn favoriete wedstrijden zijn de kleine dressuurwedstrijden waarin je echt contact hebt met de andere deelnemers. Je hebt tijd om een praatje te maken en wenst elkaar ook hier succes. Ik moet zelf eerlijk zeggen dat ik ook bij de dressuur ‘minder gezellig’ ben dan bij het springen. Het lijkt wel alsof je minder tijd hebt om tussendoor te ontspannen omdat je elke pas van je paard wilt controleren. Niet per se goed, maar wel vaak de realiteit. Ook bij andere deelnemers is het goed willen presteren vaak de reden van het norse gezicht of de snauw naar een vader/moeder/groom…

Positieve sfeer

Ik probeer heel bewust om het gezellige gevoel ook tijdens de dressuurwedstrijden erin te houden. Maak een praatje met elkaar en wens elkaar succes. Een complimentje geven als je ziet dat iemand lekker aan het rijden is of een heel leuk paard heeft draagt ook positief bij aan de sfeer! Zo maken we samen de paardensport elke dag weer een stukje mooier!